Nyheter

Alternativ trening med Frode Frekvens

Vinteren kan by på mange utfordringer når vær og føre skifter fra dag til dag, men ikke la dette stoppe din effektive trening mot nye mål og ritt. Det er fortsatt mange alternative treningsformer man kan dra nytte av. Det er bare fantasien som setter grenser for en god treningsøkt. I denne artikkelen gir FOCCs egne energi,- ernæring- og effektivitetsansvarlig Frode Frekvens et lite innblikk i hvordan han trente under sitt besøk hos sin kjære farmor i Nordland.

”Langt borte fra byens mas og kjas og studiets travle dager var det godt å komme opp til farmor blant snøkledde fjelltopper og blått hav. Her ble dagene tilbrakt med kinasjakk, god mat og en kaffekopp i trivelig selskap, men jeg måtte jo også sørge for å treningen ikke ble lagt på hylla disse dagene. Her måtte det tenkes alternativt…


Ute hadde Kong Vinter sørget for at oppkjørselen var godt dekket med den hvite massen, så snøskuffing gjorde nytten som oppvarming. Etter en god halvtimes økt ute, var tiden kommet for å trekke inn og starte kvalitetstreningen.

Farmor har jammen en god gammel ergometersykkel som hun bruker av og til. I tillegg har hun et slags strikk som brukes som motvekt for å drive litt styrketrening. Disse to enkle apparatene la grunnlaget for dagens økt.


Ergometersykkelen er av typen Diamant med flotte tekniske detaljer og muligheter for tilpasning av både sete og styre. Motstanden justeres med et såkalt motstandsbånd og gir en lav og motiverende summing etter hvert som pedalene går rundt. Midt i bilde ser vi den flotte fartsmåleren fra Veglia. Måleren indikerer farten på et av intervallene. Grei skuring…


Heldigvis var det ikke vanskelig å holde motivasjonen oppe under treningsøkten. Farmor kom stadig bort med noen godsaker og sørget for at intensiteten var både høy og jevn. Banan og lefse gjør susen. Denne spreke damen på 93 år vet nemlig å sette pris på en godbit under sykkelturer. Selv har hun nemlig syklet strekningen Bodø-Møre to ganger i sine yngre dager. Hun skulle nemlig besøke familien sin, men det var dårlig med transportmidler den gangen, så sykkelen med ballongdekk ble pakket opp med telt og kokekar. En flott tur i følge hun selv over fjell og fjord på grusveier…


Etter en stund med svetting, la jeg fokuset over på styrketrening og de store muskelgruppene som lår, rumpe, bryst og armer. Spensthopp er tingen for lår og rumpe, 3 serier a 20 hopp. Hei hvor det går!


Så var det tid for å bruke strikket. Ved å stå på midten av strikket og holde i endene over skuldrene, ble 3 x 15 knebøy utført. Dette er en øvelse hvor det er viktig å passe på utførelsen. Beina plasseres i skulderbredde fra hverandre, og man bøyer seg ned slik man ville satt seg på en stol for så å presse seg opp i stående igjen. Særlig effektivt er det å trene denne øvelsen både eksentrisk og konsentrisk (presse rolig opp i stående, og holde igjen på vei ned).


Biceps, skuldre og triceps ble effektivt trent ved å bruke strikket. 3 x 15 på hver muskel.


Det er lite som slår de gode gamle armehevningene. 3 x 50 går lett som en lek…


Til slutt gikk jeg gjennom et par øvelser for mage og rygg. ”Korsettet” må på ingen måte undervurderes for en syklist. Det er sikkert flere enn meg som har kjent smerter i ryggen etter noen timer på sykkelsetet. Litt styrketrening er godt for kroppsholdningen både til hverdags og på sykkelen. Øvelsene ”Planke” og ”Diagonalløft” er to gode øvelser. Pass også her på å ha ryggen rett uten å strutte med stumpen som en vårkåt tispe…


”Diagonalløft”


En flott alternativ økt med god kvalitet. Det er som sagt bare å sette i gang uansett vær eller føre. Til sist et lite visdomsord fra min gamle farmor: ”Den som ikkje arbeid sæ svett, han et sæ svett”.

Jeg ønsker med dette alle lykke til videre med treningen i vinter.”

Tirsdag 05 feb 2008Alle (306)
2021 (1)
2019 (4)
2018 (1)
2017 (8)
2016 (18)
2015 (31)
2014 (22)
2013 (19)
2012 (23)
2011 (20)
2010 (26)
2009 (41)
2008 (45)
august (10)
juli (2)
juni (4)
mai (5)
april (7)
mars (8)
januar (3)
2007 (43)
2006 (4)
LocaToWeb - GPS sporing i sanntid til din mobil