Publisert Tirsdag 06 jan 2009
Av
Frode "Frekvens" Novik og
Stian "Stanley" Mjåsund
Emneord: |
Diverse (28) |
Sykkeltips (7)
Tegning av Vinokurov og El Diablo
Sykkel er en meget hard idrett hvor utøverne presses til det maksimale, og vinnerne går inn i den evigvarende seiers-historien, men ingenting av dette kan forsvares med å bruke dop, og oppnå ære og berømmelse ved hjelp av skitne triks. Doping har dessverre preget mye av nyhetsbildet innenfor sykkelsporten de siste årene, og flere kjente sykkelnavn vil bli husket for uærlighet og skitne triks i jakten på de gjeveste titlene. Navn som Floyd Landis, Vinokurov eller Piepoli er i dag blant mange sykkeltilhengere synonymt med doping og løgn.
Heldigvis viser slike avsløringer at antidopingarbeidet som gjøres virker og at det bidrar til at sykkelsporten kan bevare respekten som den fortjener som en av verdens hardeste idretter.
Antidoping Norge (ADN) ble opprettet 3. juni 2003 av Norges Idrettsforbund og Olympiske og Paralympiske Komité (NIF) og
Kultur- og kirkedepartementet (KKD) som en uavhengig stiftelse.
Antidoping Norge arbeider for en ærlig og dopingfri idrett gjennom informasjon og forebyggende arbeid, dopingkontroller og gjennom aktiv samarbeid internasjonalt. ADN vil motivere alle til å bidra til en ren og ærlig idrett. Gjennom deres forebyggende arbeid ønsker de at idrettsutøvere skal tenke gjennom sine valg og verdier. Utøvere skal vite hvorfor doping er forbudt, hva det gjør med kroppen og hvilke konsekvenser det har å bli tatt. De skal også være klar over at det er en reel mulighet for at de blir testet, og at ADN avslører doping. Årlig tar ADN nemlig hele 3000 dopingkontroller av norske idrettsutøvere, og det er ikke bare toppidrettsutøvere som blir testet. Mer informasjon om deres arbeid og virke kan leses fra hjemmesiden til Antidoping Norge, se www.antidoping.no.
”Rent idrettslag” (www.rentidrettslag.no) er en kampanje som skal virke opplysende og forebyggende for at sykkel og andre idretter skal holdes rent og ærlig. Styret i FOCC utnevnte Frode ”Frekvens” Novik til å ta vervet som antidopingansvarlig i klubben, noe denne Fevikgutten følte seg riktig så beæret for. Redaksjonen var så heldig å være tilstede da styret i FOCC, representert med president og syklende sportsdirektør Stanley Moose da Goose og kaptein Espen Rykk, overrakte det flotte sertifikatet fra Antidoping Norge til Frekvens.
"Dessverre har sykkelsporten blitt den største komersielle dop-idretten innenfor utholdenhetsidrett, og mange tv-tittere ser på alle syklister innenfor proffsirkuset som dopere”, forteller Frekvens med et alvorlig uttrykk. ”Heldigvis er det flere sterke aktører som arbeider intenst for en ren og ærlig idrett. Ikke bare tar de jukserne, men de får jo også da frem de sterke og rene utøverne som gjør at sykkelsporten er så spennende og artig å følge med på. Vi i FOCC mener at dette er et særdeles viktig arbeid, og ønsker gjerne å gi vårt lille bidrag ved å ta et standpunkt til dette,” fortsetter Frekvens og ser stolt på det flotte sertifikatet fra Antidoping Norge.
Hva betyr det at FOCC melder sin interesse for antidopingarbeidet?
”Prestasjonsfremende midler er nok noe man først og fremst forbinder med toppidrettsutøvere som syklistene i Tour de France eller langrennsløpere i verdenscupen, og ikke syklister som oss i FOCC. På den andre siden er det viktig å huske at alle verdensmestere og gullmedaljevinnere har en gang blitt rekruttert inn i sporten og trent seg frem fra et amatørnivå til profftilværelsen i internasjonale konkurranser. FOCC ønsker derfor at det forebyggende arbeidet som Antidoping Norge driver, burde få høy fokus og ikke minst inkluderes mer i det daglige virke i idretten med barn og unge. Vi tror at holdningskapende arbeid for en ren og ærlig idrett er veien å gå, og da særlig blant juniorene” uttaler Frekvens med en bestemt og målrettet tone.
Men er egentlig doping et problem blant syklistene i FOCC? spør redaksjonen forsiktig...
"Hehe", smiler de 3 kameratene. ”Det nærmeste du kommer prestasjonsfremmede midler i FOCC, må være et overivrig inntak av bananer og et par syklister på astma-medisin”, sier Stanley og Rykk med et smil i munnen.
”Dere skal ikke tøyse for mye med det, boys”, skyter den nytiltrådte antidopingansvarlige i FOCC. ”Astmamedisiner kan brukes av asmatikere som medisin. Brukt av friske mennesker, derimot, er det doping”, forklarer Frekvens videre. ” Bricanyl er en velkjent astmamedisin som kanskje er et av de aller vanligste dopingmidlene som finnes. Dette stoffet står oppført på legemiddellista til Antidoping Norge, og skal kun brukes til utøvere med medisinsk fritak.
Kan du forklare dette nærmere, Frekvens?
”FOCC er medlem av NCF og tilsluttet Norges Idrettsforbund, og er derfor på lik linje med andre klubber, underlagt NIFs lov. følge kapittel 12 i NIFs lov er det forbudt å rettsstridig bruke midler og metoder som fremgår av WADAs internasjonale dopingliste”, sier Frekvens og legger til ”Dopingbestemmelsene skal normalt ikke være til hinder for forsvarlig medisinsk behandling ved sykdom”.
De to medsyklistene nikker anerkjennende. ”Hvor kan vi lese mer om dette, Frekvens” spør Rykk mens han tar opp en banan og knasker ivrig i vei. ”Jeg oppfordrer dere til å ta en titt på Antidoping Norges hjemmeside på verdensveven. Der kan man lese mer om forebyggende arbeid mot doping og ikke minst se oppdaterte dopinglister”.
De 3 FOCCerne kikker alvorlig på diplomen som de nettopp har fått tilsendt. ”Dette er gode greier”, avslutter Rykk og smatter i seg den siste banan biten. ”Jeppsi peppsi, nikker Stanley. ”Antidoping og banan er gulle godt!”. Redaksjonen takker for seg og knipser noen fotos av Fevik-guttene.
Kampanjen er forøvrig ikke kun rettet inn mot sykling. Det vil si at alle klubber og lag kan melde seg inn uansett idrettsgren. Alt fra styrkeløft, dykking til hundekjøring.