Publisert Søndag 09 jan 2011
Av
Frode "Frekvens" Novik
Emneord: |
Diverse (28) |
Sykkeltips (7)
Jens Kadens er en ivrig vintersyklist som er kjent for sitt karakterstiske valg av bekledning, og ser vel streng tatt ut som en uteligger på to hjul. Med allværsjakke og Trasher-lue fra det glade 80-tallet tar han heller en sykkeltur i 10 minusgrader enn å sitte i godstolen. Jens har på oppdrag for FOCC Test Team byttet ut allværsjakka og lue med skikkelig varer. La terningen rulle.
Jens bryr seg ikke så mye om ull, og bruker favorittgenseren under allværsjakka. FOCC Test Team vil dog anbefale alle vintersyklister å kle seg i flere tynne lag med ull og fleece. Den gamle sykkelbuksen var også utdatert, og hadde flere hull etter ivrig mus. Jens så virkelig frem til å prøve skikkelig utstyr fra Vaffel-Trond på Sykkelsport i Arendal.
Her ser vi Trond på utsiden av butikken sin i Arendal nesten øverst i Vestregate. Vi anbefaler deg å ta turen innom denne hyggelige karen på Sykkelsport. Her får man alltid god service og en hyggelig prat. Du kan også klikke deg inn på www.sykkelsport.no for å besøke butikken hans i verdensveven.
En god bukse og jakke med vindtett front og ekstra foring er et viktig utgangspunkt for komfort under sykling på snø og is. Her ser vi Jens i et lekkert sett fra Inverse, og han hadde følgende lovord om produktene:
"Windtex tights nordic cycling vinterbukse fra Inverse er en god og fleksibel bukse med vindtett front. Overraskende varm til å være såpass tynn. Jeg har kun prøvd Santini og Nalini vinterbukser før, og denne var like god i passform og hakket bedre i vindbeskyttelse. I tillegg er det et pluss at den ikke har padding, slik at man kan bruke vanlig kort sykkelbukse under. Terninkast 5.
Inverse windtex vinterjakken er også god og isolerende på middels kalde vinterdager (-1 til -6 grader), men blir det ned mot minus 10, har jeg vært nødt til å ty til uteliggerjakka. Jakken leder svette godt bort fra kroppen. Hvit og fancy, men denne fargen er ingen fordel når man skal sykle i slaps, grus, gjørme og nystrødde veier. Terningkast 4."
Jens har desverre opparbeidet seg seg et dårlig rykte blant vintersyklistene ettersom han ikke bruker hjelm på vinteren. Veiene er like harde på vinteren som på sommeren, og med en hjelmlue fra Shimano holder man både varmen og sikkerheten i fokus. Jens ble henrykt da han dro på seg både lue og hjelm.
"Shimano hjelmluen er en god og tynn lue med frekk, rød farge, som sammen med en buff gir nok beskyttelse ned mot -10. Det er en såkalt ”one size-lue”, men den kunne gjerne ha gått litt mer ned over ørene. Men alt i alt en verdig arvtager til Thrasher-lua/hjelmen. Terningkast 5 –. Nå lover jeg at jeg aldri skal sykle uten hjelm igjen", kan Jens betrygge oss.
"Et produkt for de aller mest fanatiske som må ut på sykkelen uansett temperatur, er Shimano Balaclava facemask å foretrekke. Sammen med et par alpinbriller, kan man unngå å eksponere noe som helst av hud i vinterkulden. Noe ubehagelig er det å puste hvis man skal pushe seg litt, men en grei nødløsning dersom man har brakkesyke i 20 minus og må komme seg ut en tur. Nice to have og terningkast 4".
Ikke bare holder man varmen med balaklavaen, man ser også riktig så stilig ut. Det hører med til historien at Jens har til og med fått passet påskrevet for ikke å bruke hjelm på vinteren av både Dag O2 og Turbo T. Nå blir det garantert andre boller for den ivrige vintersyklisten :-)
Ingenting er verre enn å fryse på tåsene under en lang sykketur. Skotrekk er da et must have for å holde varmen. I tillegg til det vanlige overtrekket som ofte er av neopren, tilbyr også Shimano ett tynnere skoptrekk som man skal ha under overtekket. Dette er en såkalt dampmembran og sørger for å holde varmen inne. I følge Jens er dette allikevel ikke helt optimalt.
"Shimano multifunction shoecover er et to-lags skotrekk fra Shimano, som sikkert fyller en viktig funksjon. Personlig synes jeg det er mer enn nok stress å ta på seg ett par skotrekk, så det å prøve å å få to par utenpå hverandre resulterte i mye banning samt at testpanelet pådro seg en strekk i ryggen. Det er null tøyelighet i stoffet ”innertrekkene” er laget av, så det teller heller ikke i dette produktets favør. Terningkast 1"
Er man en skikkelig frysepinne, er det jammen mulig å legge varmekabler i skoa. Action Varmesåle er i følge Jens nok et produkt for spesielt interesserte, men med batteripakke og 2 watt i sålen holdes føttene varme på kalde dager.
"Produktet holder det de lover og varmer tærne i kulda, men det får da være grenser for hvor mye bryderi og tid man skal bruke for å få seg en sykkeltur i vinterhalvåret. Batteripakken skal festes med borrelås på leggen, og platene som varmetrådene er festet på, er ikke veldig behagelige å tråkke på i lengden. Tviler på at disse blir mye brukt. Terningkast 2".
Ikke helt toppscore for varmesålene, men det fins andre varianter på markedet som skal være mer komfortable. En enklere variant er også tilgjengelig i form av små varmeposer som utvikler varme i 4-5 timer etter eksponering mot luft (eksotermisk prosess), se lite bilde i øvre høyre bildekant. Tar man den helt ut, kan man jo også kjøpe seg et par gode vintersykkelsko. Varmesåler er altså nice to have.
Så er det tid for en skikkelig godbit og James sin favoritt fra Sykkelsport.
"Jeg var i utgangspunktet noe skeptisk til ”hummerhansker” før jeg prøvde dem, men har etter noen gangers bruk funnet ut at de er helt geniale. Shimano 2by2 vinterhansker holder varmen mye bedre enn konvensjonelle hansker, og funker meget bra selv ned til -10 til -15 grader. Samtidig som det er lett å gire og bremse med dem." Jens ruller testens første og eneste 6er for hummerhanskene. Terningkast 6.
Med riktige klær holder man varmen, og med et par par solide piggdekk får man også en trygg og morsom tur på snø og is.
"Etter å ha kjørt de siste sesongene i den tro at Biltema-piggdekk holdt mål, fikk jeg meg en hyggelig overraskelse da jeg prøvde Nokian Extreme. Med 294 pigger i hvert dekk er de blytunge, men jeg har aldri følt meg så trygg på blank is som med disse. Man kan dog ikke være helt ”doktor Håvard-bajas” på glatta. Er man uforsiktig går man på trynet selv med Nokian, men de er mye bedre enn alt annet jeg har prøvd.
Terningkast 5".
Jens drar en wheelie og viser at Nokian Extreme går jobben selv på blandingsføre med snø og is. Pass på nå Jens så du ikke tar en Stayle-Stanley!
Opps, ser ut til å gå i grøfta der Jens...
Lett og ledig steger James til siden og henter seg flott inn. Dette har han gjort før :-)
Vinterbekledningen satt som et skudd på testpiloten Jens, og det var med stor iver han suste av gårde med nytt pågangsmot. Vintersykling er et must have :-)
Trond har alltid gode priser og Sykkelsport er plassen hvor man alltid kan gjøre et kupp og få gode råd om sykling. Et godt tips fra Vaffel-Trond er å velge en kupert trase for vinterturen slik at ikke farten holdes så høy. Da får kroppen jobbet og beholder varmen uten at å utsette seg for nedkjøling i høy fart. I tillegg er det viktig å tenke sikkerhet. Bruk lys og gjerne en refleksvest og husk på at bremselengden øker for både bil og sykkel på vinterføre.
Trond og FOCC Test Team ønsker deg en god tur i snøen.