Riktig sittestilling og rundtråkk

Riktig sittestillingen er en forutsetning for at man skal kunne trives og få mest utbytte på sykkelen. Start med setehøyden. Riktig høyde oppnåes ved at helen settes på pedalen i loddrett stilling. Beinet skal da være nesten strekt ut uten at den siste knekken i kneleddet er rettet ut. Juster deretter setets posisjon slik at knespissen kommer mest mulig loddrett over pedalakslingen når pedalarmene er vannrette. Når det er gjort stiller du inn høyden på styret (og evt. avstand dersom det går). Som en tommelfingerregel skal styret være 0 - 5 cm lavere enn setet, og avstanden fra setet til styret kan du måle ved å sette albuespissen mot setets framkant å peke mot styret. Riktig avstand har du når du mangler ca. et par fingerbredder fram til styret. En riktig sittestilling skal som sagt føles bra ut, og gi rytteren en best mulig 
aerodynamisk stilling. 

Så var det rundtråkket. Som figuren indikerer, skal man tråkke ned og dra opp. Legg også merke til bruken av hælen. Ikke ballettfot gjennom tråkket, men vippe risten opp og ned. I tillegg kan det nevnes at mange syklister foretekker å bruke den største skiva mest mulig. Dette skal visst gi et bedre tråkk. 

Det er individuelle forskjeller i tråkkfrekvens, men som hovedregel skal du tråkke så lett som mulig uten "å miste tråkket". Prøv deg fram, og ha i bakhodet at en normal frekvens er fra 80 - 120 omdreininger pr. minutt. Det er også viktig at du bruker girene flittig slik at du hele tiden ligger mest mulig opptil den frekvensen som føles riktig for deg. Trå i vei og legg fokus på rundtråkket neste økt. En fin måte å trene opp rundtråkket er å klikke ut den ene foten og kun trå med den andre. 

Lykke til

 

LocaToWeb - GPS sporing i sanntid til din mobil